Kínai szezámmagos csirke rizzsel és főtt céklával

Hozzávalók:

 

- 0,5 kg csirkemell filé

 

bundához:

- 9 ek liszt

- 2 tojás

- 1 ek olaj

- 1 csipet só

- 1-1,5 dl víz

- 1 cs sütőpor

 

Mázhoz:

- 10 dkg ketchup

- Piros arany ízlés szerint

- 2 tk méz

- 3-4 ek szezámmag

 

Köret:

- 3-4 db cékla

- 2-3 bögre rizs

- kis olaj

-Só ízlés szerint

 

Először a húst feldarabolom nagyobb kockákra, majd össze keverem egy tálba a bunda hozzávalóit, majd felrakom az olajat hogy felmelegedjen. Majd ezután a máz hozzávalóit is összekeverem egy másik tálba . A hús darabokat belemártom a bundába úgy, hogy mindenhol érje (én fogpiszkálóval csináltam) majd a forró olajba rakom sűlni. Úgy rakom bele, hogy ne érjenek össze mert nőni fog a mérete. Ha megsült belemártom a mázba és kész is a hús.

A rizst és a céklát megfőzöm.

Kalória:

-szezámos csirke: 100 g / 194 kcal

-főtt cékla: 100g / 130 kcal

- főtt rizs: 100/  44 kcal

Balzsamecetes gombás csirke párolt zöldséggel és barna rizzsel

Hozzávalók:

- 500 g csirkmell

- kókusz olaj (vagy amilyet szeretnél)

- 300 g laska gomba

- Balzsamecet

-3-4 gerezd fokhagyma

- 2 kisebb babérlevél

- Kakukkfű

- só, bors

- 1 cs fagyazstott zöldség de lehet frisset is csinálni

- 2 bögre barna rizs

 

Legelőször a barna rizst rakom oda főni, mert annak sok idő kel. Ha előfőzött akkor 25-30 perc, ha nyers akkor pedig akár 45 perc is. Amíg fő, addig a csirkemellett kisebb csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és feldaraboljuk a gombát és a fokhagymát is. Felrakunk egy lábasba kókuszolajat és ha felmelegedett, akkor fogjuk és belerakjuk a felcsikozott csirkemellett és hirtelen megsütjük pár prcig, majd kivesszük egy tányérra és ezen az olajon megpirítjuk a gombát, majd hozzá adjuk a balzsamecetet, a kakukkfüvet, a fokhagymát, a babérlevelet és végül a húst is visszetesszük. Amikor puha a hús a fél levet elfőzzük nagylángon és félre teszzük. Közben elkezdjük párolni a zöldséget, és kb ekkor kész is van a barna rizs. 

Toszkán csirkeragu tésztával

Hozzávalók:

- 50 dkg csirkemellfilé

- 60 dkg gomba

- 2 nagy fej vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 2 ek paradicsompüré

- 2 ek citrom facsart leve 

- 4 ek fűszer paprika

- 3 dl víz

- 6 db paradicsom

- petrezselyem zöld

- oregánó

- só,bors ízlés szerint

- olaj

- 1 csomag tészta (szarvacska vagy csőtészta de lehet akár rizzsel is tálalni)

 

Először minden hozzávalót megpucolok, feldarabolok. 

A hagymát megdinsztelem egy kevés olajon, majd a feldabarolt csirkemellett hozáadom és addig sütöm, amíg ki nem fehéredik. Ezután adom hozzá a gombát, a sót és borsot, majd addig pároljuk sűrű kevergetés mellet, amíg a gomba meg nem puhul. Azt követően hozzá adom a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a paradicsom pürét, a citrom levet és a vizet. Néhány perc után hozzáadom a tejszínt az oregánót és lassú tüzön folytatom a főzést sűrű kevergetés mellett, amíg nem lesz a szaft sűrű. Majd belteszem a paradicsomot és a petrezselymet és összerogyasztjuk. A tésztát külön kifőzzük.

 Kalória: 

toszkán csirke ragu : 100 g / 112 kcal

főtt tészta: 100 g / 158 kcal

Grillezett csirke felsőcombfilé Piritott hagymás gombával és répával

Hozzávalók

- 500 g csirke felsőcomb filé bőr nélkül

- 200 g csiperke gomba (vagy amelyiket szereted)

- 200 g sárgarépa

- 1 fej vöröshagyma ( nagysága az ízlésedtől függ)

- 2 ek kókusz olaj (kalóriába ezzel számoltam, de lehet bármilyen)

- delikát

- cukor mentes fűszerkeverék (én gyrost használtam)

 

Először grill funkciót kapcsolunk a tűzhelyen 180 fokon, (ha nincs, akkor sima sütés) majd átnézegetjük a húst és a felesleges zsírt és hártyát leszedjük. Ha meg van megmossuk. Ezután egy tepsi aljára rakok egy evőkanálnyi kókuszolajat (vagy amilyet használsz) szétkenem a tepsi alján, hogy ne legyen nagyon száraz a hús és belerakom a húst, majd a fűszerkeverékkel megszórom és berakom a sütőbe. közben megpucolom a hagymát és feldarabolom, majd a gombával és a répával is ugyanezt csinálom. Egy edénybe rakok egy ek kókuszolajat, majd megdinsztelem rajta a hagymát. (ez egy kis plusz finom ízt ad neki) majd ráöntöm a gombákat és répákat és megpiritom, közben pedig egy kevés delikátot adok hozzá. Ha ez kész, megforítom a húsokat és vissza rakom még 20-30 percre (sütőtöl függően). Ha kész, kivesszük a tepsit és tálalásig egy edénybe teszem pihenni. 

Kalória:

- Gomba és répa piritva hagymával: 100 g / 54 kcal

- Csirke felső comb bőr nélkül: 100 g / 209 kcal

Panna Cotta málna szósszal

Én kicsit kalória szegényebb változatot csináltam

Hozzávalók: 4 fagyis kehelynyi

- 500 ml tej (vagy lehet akár 250 ml tej és 250 ml habtejszín)

- 50 g kristálycukor

- 4 g zselatin por

- 1 vanília rúd 

- 150 g málna

- 30 g porcukor

 

Először elmosom a kelyheket vagy poharakat amikbe bele akarom tenni. Ha meg van a málnát és a porcukrot egy edénybe teszem. Kis lángon főzömfolyamatos kavargatás mellett, hogy le ne ragadjon 10-15 percig. Ha felfőtt osszuk szét a kelyhekbe(vagy poharakba). Ha meg van, a vanília rúd belsejéből a magokat kikaparom majd a magokat és a hélyat is felrakom főni közepes lángon. Eközben a kristálycukor összekevesem a zselatinnal egy kis tálban. Ha felfőtt, a vaníliá tej, akkor a rudat és a magokat egy szűrővel kiszedem, és félre húzom a tűzről és bele öntöm a cukorral összekevert zselatinport, majd 5 ercig kavargatjuk, hogy a cukor és a zselatin feloldódjon. Ha meg van, akkor egy szűrőn kerezstük a szószos pohárba öntjük és a hűtőbe tesszük 6 órára. A tetejére díszítésképp rakhatunk málnát.

Kalória értéke:

153 kcal egy kehelynyi. Ha viszont fele tejszín fele tej akkor kicsit több. 

 

 

 

Banános zabpalacsinta cukor nélkül

Hozzávalók:   /4 adag/

- 2 db banán meghámozva

- 2 db közepes méretű tojás

- 3 ek darált zabpehely

 

Először felmelegítem a serpenyőt, mert az előkézület nem sok.A banánt egy tálban pépessé töröm. Mikor pépes lett, hozzá keverem egy fakanállal a tojást, majd a zabpelyhet. Ha ez meg van, akkor a felmelegített serpenyőre egy evőkanál segítségével kis halmazokat rakok a serpenyőre.

 

Majd mikor alul rendesen megsült akkor tudjuk megfordítaniúgy, mint egy amerikai palacsintát. a másik oldalát már nem kell annyi ideig sütni. 

Nekem 16 db jött ki így belőle. Lehet tálalni friss gyümölccsel, vagy mézzel. 

Kalóriája:

1adagban 105 kcal

fehérje: 17%

szénhidrát: 72%

zsír: 11 %

 

Jóétvágyat hozzá!